top of page

Nieuws

Flexbarometer: flexmarkt hard geraakt door corona

Ieder kwartaal deelt de Flexbarometer nieuwe cijfers over het aantal werkenden met vaste en flexibele contracten en zelfstandigen. Deze maand zijn de cijfers van het derde kwartaal van dit jaar gepubliceerd. Deze laten opnieuw zien dat de flexmarkt hard geraakt is door de pandemie.


Door de jaren was een duidelijke stijgende trend te zien in het aantal flexcontracten, tot aan dit jaar. Een sterke daling is hier zichtbaar. Vooral de mensen met een tijdelijk contract (met een uitzicht op vast) en de oproep- en invalkrachten hebben de klap opgevangen. Dat is goed te verklaren, gezien dit soort contracten veel worden ingezet bij de branches die het hardste geraakt zijn door corona, waaronder de horeca en de evenementenbranche.

De toename van vaste medewerkers in de eerste periode van 2020 lijken de gevolgen te zijn van de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans). Werkgevers blijken deze vorm te verkiezen door verruiming in de ketenregeling als ook de mindere WW-premie. Of dat voor 2021 ook een stimulans blijft als economische tegenvallers door Corona langdurig moeten worden opgevangen is onduidelijk.


Bekijk meer statistieken en cijfers over alle branches op Flexbarometer.nl

Comments


bottom of page